Her yıl yüzlerce kişi aynı bölümden üniversiteye giriyor, düşe kalka 4-5 yılda bölümünü bitirip biploma ile mezun oluyor.(Bilerek biploma yazdım çünkü yüzlerce işsiz o diplomaya sövmekte.Bu kadar küfür yiyen diploamaya biploma deniır heralde.)
TÜİK istatistiklerine göre ise 500.000 diplomalı işsiz mevcut.
Bu 500.000 diplomalının emin olun büyük bir çoğunluğu iktisat-işletme-kamu-öğretmenlik vs. klişe alanlardan mezun.Bu 500.000 içinde açıköğretimlilerde var.Çünkü açıköğretim diploması ile örgün eğitim de alınan diploma noktasına kadar aynı ve hiç bir farklılık yok.
Asgari ücret neden yükselmiyor ?
Bu kadar kısıtlı bir alana hücum eden dev kitle özel sektör için iştah kabartıcı bir etkiye neden oluyor.Bugün Türkiyede asgari ücretin 1000TL gibi bir rakamın üzerine çıkamamasının sebebi; üniversitelerin nitelikli öğrenci yetiştirmeyi, kasalarının para dolmasına tercih etmelerinden kaynaklanıyor.Harçlar kaldırıldı ama gereğinden fazla öğrenci arz eden bölümler yine öğrenci vermeye devam edecek.
Daha önceki yazımda farklılaşma olmazsa diplomalı işsizlik devam edecektir demiştim.Üniversite ve bölümlerin farklılaşması gerek.Genel bilgiler yüklenip mezun edilen öğrenci yerine alanında uzman öğrenciler yetiştirilmelidir.Bölümler çağa ayak uyduracak biçimde güncellenmelidir.Teorik hayali eğitimler pratikler ile desteklenmelidir.
Türkiyede işsizlik yoktur çünkü;
Türkiye de işsizliğin kaynağı mesleksizliktir.Arada sırada İŞKUR ilanlarına bakıyorumda bir sürü CNC operatörü aranıyor ve işini iyi yapan kişiler güzel paralar kazanıyorlar.CNC bilen kişiler kazanıyor olmalı çünkü piyasada işi iyi bilen eleman yok demektir.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik: “Problem ilgisizlik. Vatandaş oturuyor, hala ‘ben her işi yaparım’ diyor. Her işi yapanın ekmeği aslanın midesinde. Çıkaramazsınız oradan” diyor.
Her işi yaparım diyen kalifiye eleman sayısı arttıkça özel sektör daha çok zenginler çıkarır.
Yahu makale güzel.herkes kendinde aramalı birazda suçu.Ben babamın parasına güvenirsem,devlet kendi itibarına güvenirse zaten olay başlamadan biter.Niye mi?
-Ben lise mezunuyum.3 sene muhasebecilik yaptım.Ve şöyle bir şey var.Muhasebe ile ilgili bir bölüm okumadım.Düz lise çıkışlıyım.3 sene hem içerisi hem dışarısı mesai saati belli olmamak üzere çalıştım.Gece 2’ye kadar mesaide yaptım.Ama gelin görün ki üniversite mezunları iş bakmaya geldiğinde çay yapmayacak,temizlik yapmayacak,dışarı çıkmayacak.EE ne yapacan?Oturduğu yerden iş yapacak?Kaç para istiyorsun deyince?1000 tl diyor.Ne kadar iş biliyorum demiyor ama paraya geldi mi konuşuyor adam!
-Devlet zaten bu işi başı.Sen bir yandan diyeceksin ülkede her işi yapan adam var diye bir yandan belge almayanı işe almayacaksın.Ya kardeşim zaten bu ülke bürokrasi den kaybediyor.Düşünün ben işyeri açacağım malı alıp satmaktan önce vergiyi kirayı su parası elektrik parasını düşünüyorum.Ondan önce belgeleri düşünüyorum.Bugün vergi dairesine işe başlama verince herşey bitmiyor.Oda kaydı yapılmalı eğer belediyelik bir işin varsa.Oda bana ne yapabilir?Haraçtır bunun diğer adı.Belediye gözleme/saç böreği salonu açacak adam/kadın ee sende bu işi yapabileceğine dair belge var mı?Zaten ben o belgeyi alıncaya kadar 2 ay geçiyor.Sonra geliyorsun vergiye?18 ve ya 8(yaptığın işe göre) ve 3 aylık geçiçi vergi dönemi var ve yıllık gelir vergisi dediğimiz olay var.Su parası,telefon parası,doğalgaz parası hariç tabi.ya zaten ben dükkanın kapısını açtığımda % 50 devletle ortak oluyorum.900 tl açlık sınır denilen bir ülkede 750-800 işçi çalıştırabiliyorsan hatta iş bulamayanlar 500 tl’ye bile razı oluyorsa bu ülkede kusura bakmayın da bu birazda devletin ayıbı.
-Saygılarımla!
Nasıl bir ülkede yaşadığımıza anlam veremiyorum artık ..
Ya abi işsizlik yok tamamda 1000 tl ye Bi aile nasıl geçinsin kira 600 ev masrafı su faturası Elektirik derken Bi aile 1000 tl ye nasıl geçinsin şahsen ben 2000 tl kazanıyorum bekarım ama yetmiyor bana ülkemizde bu durum söz konusu..