4+4 adımda Etkileyici satış yazısı yazmanın ipuçları
- Mağduriyetten ve tecrübelerinizden bahsedin!
Bu bölümde aslında birazda şikâyet ediyoruz ve derdimizi anlatıyoruz. Mesela, Samsung marka bir akıllı telefon satacaksınız veya başka bir ürün. Samsung telefon almadan önceki tecrübelerinizden bahsedin. İşte daha önce X marka da dâhil bir sürü model telefon aldım ama telefonların özellikleri hep yetersizdi. Mesela kamerası iyi fotoğraflar çekmiyordu, internete çok yavaş giriyordu gibi.
- Mağduru oynamaya devam et.
Yazımızın ortasına kadar mağduru oynuyoruz. İnsanlar mağdur insanları sever. Geçen yıl bir kitapta okumuştum. Hikâye gerçek ve hikâyeyi yazan kişi iş yerindeki bayan arkadaşıyla kavga ediyordu ve yalancı bir ağlama ile bulunduğu yeri terk edip hemen lavaboya uzaklaşıyordu. Derken ağlayan kadını gören bazı iş arkadaşları onu teselli etmek için arkasından gidiyor ve ‘Yaa sen onu takma, o hep böyle şeyler yapar, salla onu’ gibisinden laflar ediyordu. Bu durumda kimse kadını ağlatan kişiye haklı bir nedeni olsa bile hak vermez. Bu hikâyeyi yazan kadın kim biliyor musunuz? Şuan büyük bir gazetenin hafta sonu eklerini yazan köşe yazarlarından birisi 😀
- Ve beyaz atlı prens Rapunzeli cadının elinden kurtarır!
Bu kadar mağduriyetten sonra kurtarıcımızı anlatmaya okuyucuyu heyecanlandırmaya başlıyoruz. (Başta telefon örneği ile başlamıştık madem öyle devam edelim) Samsung telefonu kurtarıcı gibi tanıtıp onun tüm iyi özellilerini anlatıyoruz.(B*kunu çıkartmadan)
İnsanlar bu ürünü niçin almalı sorusuna cevap verip cezp edici özelliklerini anlatıyoruz.
İşte telefonun kamerası kullandığım en harika fotoğraf makinesinden bile iyi çekiyor.
Wi-fi (komşuda pişer bize de düşer) özelliği ile internete ücretsiz girebiliyorum vs.
- “Sadece bugüne özel”
Müşteri adayımızın dikkatini buraya kadar çektikten sonra son aşamaya geldik diyebiliriz. Bu adımda müşteri; yazı başında kendisiyle özdeşleştirdiği mağduriyetten kurtulmak için hemen ürünü almak isteyecektir. Almak istemeyecek hala kararsız müşteri adaylarımız için ise hemen bir fırsat veriyoruz. “1 değil, 3 değil, 5 değil 7 hiç değil, tam tamına 6 kavanoz balı sadece bugüne özel bir fiyat ile satıyoruz: D” Aslında sattığımız fiyat tabii ki karlı bir fiyat 😀 Ama müşterinin nefsini tetiklemek için böyle bir kampanya yapıyoruz.
- Açık yaz
Açık yazmaktan kastım, paylaşacağınız yazı bir makale gibi sıkıcı olmamalı. Uzun paragraflar yazmaktan kaçının. Bu dediğim şeyi en iyi köşe yazarları yapıyor. Örneğin, star gazetesinin internet sitesinde herhangi bir köşe yazarının yazısını okuduğunuzda, yazının uzun olmasına rağmen takip edilebilir bir akıcılıkta olduğunu görürsünüz. Sizin satış yazınızda da olay örgüsü samimi bir dille akıcı olmalı.
- Olaya biraz renk kat
Bir web sitesinden ürün sattığını varsayalım. Satış yazını birçok sitede paylaştın insanları etkiledin. Ama satış yapacağın site görsel olarak insanların beklediği kapasitenin altında ise, o ürünü almaya gelecek adam bile vazgeçebilir. Eğer ben görsellikten pek anlamam bunları photoshopta kendim tasarlayamam dersen, internette satış veya tanıtım için hazır web elementleri bulunuyor. Bunlardan yararlanabilirsin.
- Ürünüm var ama nerede tanıtıcam?
Satacağınız ürün ile ilgili facebook sayfalarından 5–10 liraya alacağınız reklamların faydası olabilir. Diğer yandan internette blog açabilir veya kısa yoldan kullanıcı sayısı çok olan forumlarda etkileyici ürün satış yazınızı ücretsiz olarak paylaşabilirsiniz.Diğer bir ihtimal ise facebooktan direk reklam vermek veya google adwords ile reklam verip geri dönüşleri beklemektir 😉
- İnternetten satış için daha fazla ipucu istiyorsan;
http://www.aktifgirisimci.com/e-ticaret/internetten-satis-icin-10-altin-tavsiye linkteki konuya bakabilirsiniz 😉
- UYARI :
Yukarda yazdığım yazılarda sadece ürünü iyi yönlerini gösterip, küçük bir indirim fiyatı gibi yazılarlada satış yazımı etkili hale getiriyoruz. Yani verdiğim teknikleri kötü yönde kullanırsanız tüm mesuliyet ve hak size aittir. Amacımız mısır şurubunu bal gibi kakalamak değil, elimizideki ürünün iyi yönlerini gösterip müşterideki ihtiyaç hissini gidermek. Helal kazançlarla dolu bir gün dilerim.